Ingezonden stukken - Old Reurle

Historische Vereniging
"OLD REURLE"
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Ingezonden stukken

Informatie
Kleuterschool 1961

Onderaan zittend; Roel Kalsbeek, Marian? Loeffen, ? Smeenk( zijn vader was hoofd van de school op de Bruil), Gerrit Essink,?  , Mies Hofs,  Han Harms, Jan Breedveld.

Op de knieen zittend; ? Gotink, Henny Wolsink,  Liesbeth Visser, Nelly Te Winkel, Marian Timmermans, Dinand Bergsma,  ? Giengs? , Ans Kooij, Wim Ribbers.

Staand; Dinie Hamer, Annelies Bluemers,  Ini  Koeslag, Yvonne Krabben , ? Wielakker, Willy ?, de juffrouw ?, Klaas ? Ineke Ankersmit.

Bovenaan,  ? Hoitink zijn ouders hadden een kruidenierzaak tegenover school A , Gert van Laar, ? Evelien Kleve, ? Kasteel?, Annemiek Jansen, Lucie Borkus,

Heeft u aanvullingen? Mail de secretaris.


Deze foto is in 1965 gemaakt ter gelegenheid van het 50 jarig huwelijk van Toon en Hanna Goldewijk uit Marienvelde. Hun woning stond wat nu Binnenweg 4 Marienvelde is. De oude woning is vervangen, hier woont nu een kleinzoon.
Op de foto staan ze met hun kinderen en een deel van de aanhang. Twee aangetrouwden (waaronder mijn moeder) staan er niet op, omdat ze net bevallen waren.Rudi GoldewijkHet woord heide in de naam Hietbrink

Martin H. Hietbrink


Samenvatting

De naam Hietbrink is een samenstelling van het dialectwoord hiet voor heide en van het Standaard Nederlandse brink. Tot voor kort was van heide ook nog een andere dialectale variant in omloop: hede. Deze drie heide-woorden zijn bewaard gebleven in de namen Heidebrink, Heetbrink en Hietbrink. De nu volgende bespreking van de taalgeschiedenis van heide en zijn varianten maakt duidelijk dat deze heide-woorden uiteindelijk alle zijn voortgekomen uit het Oudgermaanse haithi, waaruit in de periode van het Oudnederlands eerst de vormen heide en hede zijn ontstaan, en vervolgens in het Middelnederlands de variant hiet. Deze laatste vorm is nooit erg succesvol geweest en leeft vandaag de dag vrijwel alleen nog maar voort in straat- en familienamen. In dit opzicht lijkt het gebied van de Oude IJssel en de Liemers, gelegen in zuidelijke Achterhoek, een intrigerende uitzondering te vormen.  
Historische Vereniging "Old Reurle"
KvK Arnhem nummer 40103401
E-mail: info@oldreurle.nl
Sinds januari 2013 culturele ANBI instelling
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu